3D tv - Alles in 1 pakket

Categorie:
Informatie

Vroeger was het alleen mogelijk om in de bioscoop naar een 3D film te kijken, maar tegenwoordig kunt u dit ook gewoon thuis op de bank doen. Uiteraard heeft u dan net als in de bioscoop het bekende 3D brilletje nodig om dit te kunnen ervaren. Uiteraard heeft u wel een tv nodig die 3D weergave ook ondersteunt, maar als u tegenwoordig een tv gaat kopen doet een merendeel dit al.

Wat is 3D?

Tv kijken in 3D wilt zeggen dat de beelden 3 dimensionaal getoond worden aan u. De beelden blijven dus niet enkel beperkt tot het scherm, maar komen ook daadwerkelijk uw huiskamer in. Met 3D zijn de vertoningen voor zowel het linker- als het rechteroog anders van elkaar. Dat is ook de reden dat er een 3D bril aan te pas moet komen om deze beelden voor beide ogen te schijnen en het idee van 3D op te wekken.

Verschillende 3D brillen

Waar het gaat om 3D brillen zijn er 2 verschillende op de markt. Deze worden de actieve en de passieve 3D bril genoemd. De actieve 3D bril is een bril die werkt op een batterij of een accu. Het beeld op uw tv wordt 3D weergegeven doordat de actieve 3D bril op de juiste momenten licht doorlaat door de glazen en licht blokkeert. De beelden komen dus apart van elkaar aan.

Naast de actieve 3D bril is er ook nog de passieve 3D bril. De bril werkt zonder batterij of accu en deze bril kent u waarschijnlijk ook wel uit bijvoorbeeld de bioscoop. Omdat de beelden op uw tv zijn opgebouwd uit beeldlijnen die zowel even als oneven zijn gebruikt u de passieve 3D bril om op de even beeldlijnen, welke een andere lichtpolarisatie hebben, aan te sluiten. Op die manier krijt u het 3D effect.